2016. 03. 30.

5 tipp a falásrohamok ellen

B I N G E
- a lesben álló szörnyeteg -


Why couldn’t I find one action that would make the need to binge automatically disappear? Because there is no magic action to make that horrible prebinge feeling go away.” ~ Jenni Schaefer

Aki egy kicsit is belecsúszott már az étkezési zavarok valamelyikébe, annak azt hiszem, nem kell vadul gesztikulálva elmagyaráznom, hogy mi is az a binge, más néven falásroham

Azért pár szóban itt a lényeg:

  • kontrollvesztés 
  • habzsolás (imádom a magyar nyelvet, hogy még a két pofára zabálásra is van érzékletes kifejezésünk)
  • evés teltségérzésig, majd sokszor azon túl a végtelenbe és tovább
  • csak így random rád tör és nem bírod abbahagyni és elfelejted ki vagy és csak eszel és eszel és eszel és mi a fasz

Legtöbbször a diéták, fogyókúrák „mellékhatásaként” jelentkezik a kalóriahiány miatt, de érzelmi okok szintén kiváltják. Anorexiások és bulímiások körében gyakran előfordul, de egy régi-új étkezési zavar is megjelent, a falászavar (más néven Binge Eating Disorder=BED), mely esetében a bulímiára jellemző módon falási epizódok jelentkeznek, ám ezeket nem követi purge, vagyis kompenzálás, ami lehet hányás, hashajtózás, túledzés.


Hogy mit tehetünk, ha ilyen rohamunk lenne?

Az okosok kognitív-viselkedésterápiát, étvágycsökkentőket, hangulatstabilizáló antikonvulzív szereket (ne kérdezzétek), és antidepresszívumokat ajánlanak ellenszerként, sőt, van, aki odáig megy, hogy kijelenti: az önkontroll a megoldás. (Szóval, szerintük döntsük el, hogy nem akarunk enni, és utána… ne együnk. Wow, kösz a tippet, ez eszembe sem jutott, tényleg.)

Én nem hiszek az okosoknak. A habzsi-babzsit nem lehet holmi étvágycsökkentővel legyőzni, a habzsi jön, a habzsi lát, a habzsi győz, és a végén azon kapod magad, hogy állsz az üres hűtő előtt, nézed a kongó polcokat, a kezeden nyúlós kajamaradék, a szád körül maszat, nem emlékszel rá, mit ettél, mikor, hol, és csak annyit sincs erőd suttogni, hogy basszameg. Hát, igen, szóval nem hiszek az okosok okoskodásában, abban viszont igen, hogy a semmiből még a legelvetemültebb BED-es sem tud kaját teremteni, tehát ha van rá erőnk, és idejében észrevesszük a falásroham kezdetét, akkor bizony zárjuk el magunk elől az ételt, menjünk el otthonról (természetesen pénz nélkül, nehogy elcsábuljunk), vagy feküdjünk le aludni. Ez mind szép és jó, hazaérve viszont ismét veszélyzónába kerülünk, amint az ételek kartávolságon belülre jutnak. Ilyenkor mit tehetünk?

A binge előtt mindig van egy kis vihar előtti csend, és ha van utolsó utáni pillanat, amikor vissza lehet fogni a falásrohamot, akkor az ez, és meg kell próbálnunk a lehető leghatásosabban lecsökkenteni a binge esélyeit (vagy várható hosszát). A kulcs az időhúzás


Lehet próbálkozni a következőkkel:


1. Ülj le egy tükörrel szemben, és számlálj visszafelé a súlyodtól. Közben vedd számba, hogy miden akarsz változtatni… próbáld megemberelni magadat, és elfelejteni a hűtőd tartalmát! Számolhatod a lélegzeteidet is, arra gondolva közben, hogy minden egyes kilélegzéssel kifújod az étel iránti vágyadat. Belélegzés: biztonságban vagyok. Kilélegzés: már jóllaktam. Csak ügyesen!

2. Találd ki, mi az a tevékenység, amibe a leginkább bele tudsz feledkezni, valamint boldoggá tesz, és csináld. Megengedheted magadnak ezt az órácskát, mikor azt tehetsz, amit akarsz – csak ez ugye ne az evés legyen. Tudatosítsd magadban, hogy az evés nem tesz boldoggá, ezzel csak az agyad ver át. (Ne csodálkozzunk, hogy ha bármi bánatunk van, egyből enni támad kedvünk. Csecsemőkorunkban mit adott az édesanyánk először, ha sírni kezdtünk, hogy megvigasztaljon? Mit? Na? Na?)

3. Képzeld el az érzéseket, amik benned gyülekeznek. Hogyan néznek ki? Milyen a színük, a méretük, az állaguk, a szaguk? Mozognak, vagy egy helyben állnak? Kisebbítsd őket gondolatban, párologtasd el, bármilyen módon semmisítsd meg! Például az éhség nálam mindig nyúlós, gennysárga, fortyogó massza, körülbelül kádnyi méretű, és mindig elképzelem, ahogy kihúzom a lefolyó dugóját, és egyszerűen elcsorog a falánkságom. Ezzel a módszerrel eltereled a gondolataidat az ételről, ráadásul az elképzelt izé sokszor olyan gusztustalan, hogy egy életre elmegy a kedved az evéstől. Kiröhögöd a tippemet, és hülyeségnek tartod? Figyelj, egy próbát azért megér. Én is szkeptikusan álltam hozzá, de meglepően hasznosnak bizonyult.

4. Már a hűtő ajtaját rágcsálod kínodban, de a maradék lelkierőd még gátat szab a zabálásnak? Először is gratulálok, hogy idáig kibírtad, ez már haladás! Használd ki a hősies kitartásodat, és írj listát róla, hogy legszívesebben miket ennél most össze. Ne felejtsd el csekkolni a kalóriatartalmukat se… biztos megéri neked magadba vinni azt az ötezer kcalnyi felesleges dolgot, amivel tönkreteheted napok, hetek, hónapok kemény munkáját? 

5. Fogd fel úgy, hogy a tested egy repülőgép, aminek TE parancsolsz – a bingénél csupán bekapcsol a szervezeted automata-üzemmódja. Lehet, hogy miközben megpróbálod visszaállítani a gépet manuális vezérlésre, a gép a feje tetejére áll, légörvénybe kerülsz, vagy félig meghalsz, de az istenért, muszáj próbálkoznod, ha nem akarsz gépestül-mindenestül lezuhanni és a földbe csapódni.



Ha megtörtént a baj, ne utáld magad. Sajnos mindenkivel megesik, hogy elveszíti a kontrollt. Ne feledd, bármelyik falatnál tudod azt mondani, hogy elég, csak ehhez rengeteg kitartás kell. Dobálom itt a tippjeimet, joggal kérhetitek hát tőlem, hogy nosza, akkor mutassam az eredményt, amit elértem velük. Az igazság a következő: gyenge vagyok. Kibaszottul gyenge, és vannak bingéim, méghozzá gyakran. De tudjátok, mit? Mióta ezeket a módszereket gyakorlom, egyre gyorsabban tudom visszanyerni az irányítást önmagam fölött. Mikor ez az egész elkezdődött, volt, hogy 8000 (!) kalóriát is megettem egy ültő helyemben, ez a szám mára 2000-re csökkent. Lehet, hogy még mindig rengeteg, de már ez is haladás, és tudom, hogy egyszer elérem, hogy a bingém ne legyen több 1500 kcalnál. 


Ha van valami tuti tippetek, kérlek, osszátok meg kommentben, chaten, vagy a Pro Ana Fórum egyik topicjában! Köszönöm azoknak, akik a tanácsaikkal eddig segítettek csökkenteni a bingéim számát és mennyiségét, valódi angyalok vagytok, lányok.

1 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen a cikket, nagyon jó😊hasonlóan szoktam le a cigiről is😊🙏💓

    VálaszTörlés